Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΔΑΠ “ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ”

Ο καλεσμένος μας την Παρασκευή θα μας μιλήσει για πολλά ενδιαφέροντα θέματα, σχετικά με την κοινωνία των μελισσών. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα βιωματικά να διδαχτούν από κοντά  (με κάποια εκθέματα που θα μας φέρει ο καλεσμένος μας) τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

Μια μικρή αναφορά με το θέμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

«Πώς φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι και την κηρήθρα στην μελισσοφάρμα

Χρειάζεται 60.000 μέλισσες να ταξιδεύουν μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να συγκεντρώσουν αρκετό νέκταρ για να φτιάξουν μόλις μισό κιλό μέλι!

Μόλις οι μέλισσες συλλέξουν το νέκταρ, το αποθηκεύουν στο επιπλέον στομάχι που διαθέτουν, όπου αναμιγνύεται με ένζυμα. Στη συνέχεια περνάει στο στόμα μίας άλλης μέλισσας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το νέκταρ χωνεύεται μερικώς και κατόπιν εναποτίθεται σε μία κηρήθρα.

Oι μέλισσες ανεμίζουν το υγρό νέκταρ με τα φτερά τους βοηθώντας το νερό να εξατμιστεί και να δημιουργήσει την παχύρευστη ουσία που γνωρίζουμε ως «μέλι». Η κηρήθρα στη συνέχεια σφραγίζεται με μία υγρή έκκριση από την κοιλιά της μέλισσας. Έτσι σκληραίνει και γίνεται το γνωστό σε όλους μας κερί μέλισσας.

“Μακριά από τον αέρα και το νερό, το μέλι μπορεί να αποθηκευτεί επ ‘αόριστον, παρέχοντας τις μέλισσες με την τέλεια πηγή τροφής για τους κρύους μήνες του χειμώνα.”

Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη του μελιού μόνο στις ΗΠΑ. Tο καθένα με ένα μοναδικό χρώμα και άρωμα που εξαρτάται από την πηγή του νέκταρ. Τα ανοιχτόχρωμα μέλια τείνουν να είναι πιο ήπια στη γεύση, ενώ τα σκουρόχρωμα μέλια τείνουν να έχουν μια πιο ισχυρή γεύση».

Facebook
Twitter

Περισσότερα Γιγαντονέα